Nieuws

In gesprek over mentale gezondheid

In gesprek over mentale gezondheid

Er is de afgelopen tijd veel over de mentale gezondheid van jongeren gepraat. Er is misschien wel meer over jongeren gepraat dan mét jongeren. Daarom ging Spot TV in gesprek met jongeren die hun eerlijke verhaal doen. Hoe is het met hen mentale gezondheid, hoe hebben zij de afgelopen periode ervaren, en wat kan jongeren helpen in moeilijke tijden?

Ervaringen
In de video’s komen twee jongeren naar voren die openlijk vertellen over hun ervaringen met het onderwerp mentale gezondheid en wat het met je als persoon kan doen. Hierin vertellen ze over enkele aspecten waar zij tegenaan liepen en hoe ze hun probleem hebben opgelost.

Wat betekent mentale gezondheid nou precies
Mentale gezondheid is de gezondheid van je geest. Bij het woord gezondheid denken mensen voornamelijk aan je fysieke gezondheid, dus het gezond eten, sporten en ook slapen zijn hier dan voorbeelden van. Het onderwerp mentale gezondheid is de laatste jaren heel erg actueel geworden. Hier gaat het dan vooral om het lekker in je vel zitten waardoor je uiteindelijk ook meer uit jezelf en uit je dag kan halen. Mentaal gezond zijn betekent dus ook dat je minder stress ervaart en positiever naar jezelf en je omgeving kan kijken.

Kenmerken van wanneer je je mentaal minder goed voelt
Iedereen heeft wel eens last van een dipje, maar het is toch lastig om te herkennen dat je je mentaal minder goed voelt. Je kan bijvoorbeeld veel stress ervaren en dus veel piekeren, ook het futloos zijn en zonder doel of routine opstaan kan leiden sombere gevoelens.

De invloed van corona op de mentale gezondheid
Er zijn steeds meer mensen die bovenstaande kenmerken ervaren en minder lekker in hun vel zitten. Ruim een kwart van de mensen gaf tijdens in 2020 al aan zich vaker eenzaam te voelen, wat samenging met meer angst, somberheid en stress. Vooral onder jongeren was er toename door de aanwezigheid van de pandemie.

 

Tips voor hulp
Wanneer je er even doorheen zit en voelt dat je in een dipje zit kan dit natuurlijk heel erg vervelend zijn. Om je toch wat beter te laten voelen en een doel voor ogen te houden kunnen de volgende tips jou helpen:

  • Stel doelen op die je wilt proberen te halen
  • Denk positief en probeer niet te piekeren
  • Praat met mensen waarbij jij je het beste voelt
  • Eet gezond, blijf actief en doe dingen die jij leuk vindt

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Net als fysiek gezond blijven vraagt ook het mentale deel veel discipline en energie. Ervaar jij hierin problemen of wil je nog meer persoonlijke tips, ga dan naar GGD Drenthe.Of praat er over met iemand die je vertrouwd.

Wil jij een activiteit toevoegen aan de Spot TV agenda?

Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

contact

Onze partners