Nieuws

Column #1 Gaybrapad Assen

Column #1 Gaybrapad Assen

Welkom bij ons eerste Bespottelijke artikel; de column waar wij als redactie ons openlijk uitspreken over dingen in Assen die wij mega belachelijk vinden. BeSPOTtelijk, dus.

Sinds 2018 pronkt in Assen het gaybrapad voor theater De Nieuwe Kolk. Mét gevaar voor eigen leven, want de stad was zo druk met hun LGBTQ+-campagne dat ze, jawel, de witte strepen van het zebrapad waren vergeten waardoor het zebrapad tegen de wet en zeer onveilig was. Geen goed begin dus! Assen wil met dit pad mensen het gevoel van veiligheid geven, ongeacht je identiteit of seksualiteit. Sinds 2015 mag Assen zich dan ook een ‘Regenboogstad’ noemen.

Heel leuk natuurlijk, dat Assen zich een Regenboogstad mag noemen, maar wat is dat eigenlijk? Een regenboogstad is een stad in Nederland die actief de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van de LGBTQ+ gemeenschap bevordert. Door dit te doen krijgt de stad jaarlijks een subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Okéy. Assen is dus druk bezig om een veilige stad te creëren waarin iedereen zich prettig voelt en dat vinden we goed! Zo is er vandaag, 11 oktober, tegelijkertijd met Coming-Outday, een nieuwe editie van de regenboogweek en kleurt ook dit jaar kleurt het voormalig provinciehuis weer in de kleuren van de regenboog. Net als afgelopen juni, toen Assen haar steun liet blijken tegen de antihomo wetten in Hongarije. Daarnaast heeft de Asser Regenboog Alliantie vandaag hun bijeenkomst in De Nieuwe Kolk. 

Super goed natuurlijk dat Assen hiermee bezig is, maar het viel toch snel op dat het programma zich vooral richt op bedrijven, instellingen en overheden in Drenthe. Daarmee hebben de jongeren in Assen helemaal niks. Want wat voegen vlaggen op het provinciehuis, een zebrapad of een voormalig provinciehuis in regenboogkleuren nou toe? Voel jij je echt gerepresenteerd als je over een gekleurd zebrapad loopt, of als je drie uur op je rijbewijs zit te wachten in een gebouw met regenboogvlaggetjes? Maakt dat nou echt hét verschil? Assen kan zo veel meer. Waarom hebben we daar dan nog zo weinig van gemerkt?

Er is een dunne lijn tussen steun bieden en het overmatig steunen van de LHBTQ+ gemeenschap. Wat we moeten voorkomen is het terugduwen in de hokjes waar deze gemeenschap al hun hele leven uit probeert te komen. Geef deze jongeren tijdens de Regenboogweek nu eens de kans om écht zichzelf te zijn. Desnoods vertellen we dat onze Mannes helemaal niet graag aan vrouwtjeshonden snuffelt. Dat is pas comming out!

Wil jij een activiteit toevoegen aan de Spot TV agenda?

Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

contact

Onze partners